Menu

Uppsala Kammarorkester – Mozart och Watkins

Uppsala

Ukk - Stora Salen | Musik I Uppland
torsdag, 5 september 2024 kl:19:00

Det är Rebecca Miller som öppnar orkesterserien i Uppsala säsongen 2024-2025. I kvällens program får vi höra valthornets vackra klang, frossa i Mozart och en Skandinavienpremiär.
Dirigent
Rebecca Miller
Solist
Ben Goldscheider, horn
Program
Joseph Martin Kraus (1756-1792): Uvertyr till Olympie
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Hornkonsert nr 1 i D-dur
Huw Watkins (f. 1976): Hornkonsert
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 36 i C-dur
Konsertintroduktion
I Stora salen mellan 18.20-18.40
Tidigare chefdirigent på pulten
Rebecca Miller har hyllats för sitt energifyllda och övertygande orkesterarbete, samt för sin förmåga att kommunicera med konsertpubliken. I drygt tre år var Rebecca chefdirigent för Uppsala Kammarorkester, en tjänst som hon nu avslutade efter vårsäsongen 2023, då hennes kontrakt löpte ut. Nu leder hon orkestern igen med ett spännande program med musik från 1700-tal till nyskrivet.
Ny hornkonsert
Mångsidige tonsättaren Huw Watkins har skrivit en Hornkonsert till den unge stjärnhornisten Ben Goldscheider. Det nya verket är en sambeställning med orkestrar från flera olika länder och uruppfördes i England april. Nu får Hornkonserten sin Skandinavienpremiär i Uppsala.
Det här är en konsert som lyfter valthornets möjligheter – ”en karaktärsstudie av ett instrument”.
”The two sides of the horn’s personality are qualities that I admire hugely in Ben Goldscheider’s magnificent playing, whose performances of this work I eagerly await.” Huw Watkins, tonsättare
Rising star
Ben Goldscheider, nominerad av Barbican som ECHO Rising Star för säsongen 2021/22, han gjorde också sin BBC Proms-konsertdebut 2022 och har givit konserter i stora konserthus över hela Europa. Förutom Watkins Hornkonsert får vi också höra honom som solist i Mozarts uppskattade Hornkonsert som troligen komponerades 1791. Mozarts enda fullständiga konsert för horn.
Den svenske Mozart
Programmet inleds med en uvertyr av Joseph Martin Kraus, även kallad ”Den svenska Mozart”. Olympie, en opera som skrevs av den franske librettisten och dramatikern Alphonse du Congé Dubreuil och som tonsattes av Kraus. Operan hade premiär i Stockholm år 1792. Den dramatiska uvertyren återspeglar operans intensiva handling.
Mozarts symfonin nr 36, även kallad ”Linzsymfoni”, avslutar kvällen. I symfonin kombineras elegans, dramatik och virtuositet på ett sätt som är karakteristiskt för Mozart. Han skrev den på endast fyra dagar 1783 under en kort tid i Linz, Österrike.
Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är en professionell orkester, av många ansedd som en av Sveriges främsta. I över 50 år har orkestern, med en omvittnad varm och stor orkesterklang, framfört levande musik alltifrån de gamla mästarna till nyskrivna verk av unga kompositörer. Uppsala kammarorkester är en del av stiftelsen Musik i Uppland, som är en regional musikorganisation i Uppsala med Region Uppsala som huvudman.

Datum / Tid

torsdag, 5 september 2024 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Ukk - Stora Salen | Musik I Uppland

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

135

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad